Give me more design: Tα 7 θαύματα των Eames!

01

Κατόρθωσαν να γίνουν το πιο διάσημο ζευγάρι designers. Κι αυτό… είναι μια απόλυτη διαχρονική αξία. Ο αρχιτέκτονας και η ζωγράφος, ο Charles και η Ray, μας δίδαξαν τα βασικά συστατικά μιας πετυχημένης (επαγγελματικής αλλά και προσωπικής) σχέσης: το παιχνίδι, τη δημιουργική σχέση αγάπης, τη συνεργασία και την ισορροπία.

02

Κίνητρό τους υπήρξε η ελευθερία της έκφρασης, ενώ επίκεντρο της τέχνης τους αποτελούσε πάντα ο άνθρωπος. Ζευγάρι στη δουλειά και στη ζωή, οι Eames ήταν, πάνω απ’ όλα, δημιουργοί, με την αυθεντική σημασία της έννοιας.


#1 DAW Chair

03

Μπορεί να κατασκευάστηκε το 1948, ως η πρώτη εργοστασιακή πλαστική καρέκλα, ωστόσο το design της παραμένει το ίδιο καινοτόμο και διαχρονικό μέχρι σήμερα. Ο πρωτοποριακός της σχεδιασμός, προσδίδει ένα μποέμ ύφος και την κατατάσσει στην κορυφή του interior design.


#2 Eames Lounge Chair & Ottoman

04

Αποτελεί ίσως το πιο διάσημο έργο των Eames, και ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα βιομηχανικού σχεδιασμού, δεδομένου ότι εκτίθεται σε μουσεία, όπως το MOMA της Νέας Υόρκης και το Art Institute του Σικάγο. Σχεδιασμένη το 1956, με σκελετό από φυσική ξυλεία καρυδιάς και ύφασμα από γνήσιο δέρμα, η Lounge Chair των Eames, μαζί με το υποπόδιο που τη συνοδεύει, αναδεικνύονται σε ένα από τα πιο πολυπόθητα αντικείμενα του παγκόσμιου design.


#3 La Chaise

05

Μία chaise longue, που οι δημιουργοί της την έπλασαν ως ένα γλυπτικό έργο τέχνης. Χαρακτηρίζεται τόσο από το αδιαμφισβήτητο στυλ της όσο και την αισθητική της αξία. Η διάσημη La Chaise του 1948 συνδυάζει με ευρηματικό τρόπο την κομψότητα με την εργονομία, προσφέροντας διαφορετικές δυνατότητες για να καθίσετε ή …να ξαπλώσετε πάνω της.


#4 Elephant

06

Οι Charles & Ray Eames ήταν οι πρώτοι designers, που έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στο σχεδιασμό παιδικών επίπλων, προσαρμοσμένων αποκλειστικά στην κλίμακα και το μέγεθος των παιδιών. Το πλαστικό κάθισμα “Eames Elephant”, που σχεδιάστηκε σε ξύλο το 1945, συνεχίζει να παράγεται μέχρι σήμερα, αποδεικνύοντας πως η αισθητική δεν έχει ηλικία.


#5 LCW

07Οι “Times” την χαρακτήρισαν ως “το καλύτερο design αντικείμενο του 20ου αιώνα”. Το όνομά της είναι “Lounge Chair Wood” και αποτελείται από συγκολλημένα φύλλα κόντρα πλακέ. Πρόκειται για την “καρέκλα-θρύλο”, δεδομένου ότι το άκρως πρωτοποριακό της design ήταν ασύλληπτο για την εποχή που δημιουργήθηκε, λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


#6 Aluminum Management Chair

08Το πρώτο πράγμα που πιθανότατα σκέφτεται κάποιος, μόλις βλέπει τη συγκεκριμένη καρέκλα γραφείου, είναι το πόσο μοντέρνο ύφος έχει. Δημιουργήθηκε το 1958 και συνεχίζει να θεωρείται το ίδιο αναπαυτική για την ανατομία της, το ίδιο κομψή για την απαράμιλλη αισθητική της, το ίδιο μοναδική για το εμπνευσμένο της design.


#7 Eames Coffee Table

12

Πέρα από τις διάσημες καρέκλες τους, ξεχωριστή θέση στην ιστορία του design κατέχουν και τα περίφημα τραπέζια που σχεδίασαν οι Eames. Πρόκειται για εξαιρετικές συνθέσεις από ξύλο, fiberglass, σύρμα και μέταλλο. Αντλώντας έμπνευση από γεωμετρικές φόρμες, δημιούργησαν μοναδικά coffee tables, που παντρεύουν την παραγωγική φαντασία, την αντοχή, την άνεση και την κομψότητα.

posted by Elix Design Studio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s