Προετοιμάστε το σπίτι σας για τις γιορτές σε 10 βήματα!

00

Πριν κατεβάσετε τα χριστουγεννιάτικα από το πατάρι, είναι σημαντικό να πραγματοποιήσετε μια αναδιοργάνωση του χώρου σας. Με τον τρόπο αυτό, θα προετοιμάσετε το κατάλληλο σκηνικό για το καθιστικό σας, ώστε να φιλοξενήσει χριστουγεννιάτικα πάρτι, χειμωνιάτικα βράδια γύρω από το δέντρο αλλά και εορταστικά δείπνα.

Με μικρά αισθητικά makeovers αλλά και ενισχύοντας βασικά στοιχεία, όπως την άνεση και τη ροή της κίνησης, το σπίτι σας θα μπορεί να αποκτήσει τον απόλυτο αέρα ανανέωσης. Δείτε πώς.


01

#1 Φανταστείτε το άδειο

Αρχικά, θα πρέπει να φανταστείτε το χώρο του καθιστικού σας άδειο, χωρίς να υπάρχουν τα έπιπλα. Σκεφτείτε ότι πρόκεται για ένα κενό χώρο, που οριοθετείται μόνο από τους τοίχους, το πάτωμα και την οροφή. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσετε να εντοπίσετε τα “καλά” σημεία του χώρου σας, αλλά και προβληματικά στοιχεία, τα οποία σάς ενοχλούν. Οκ, σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ένα συνολικό makeover αυτή τη στιγμή, οπότε προσπαθήστε να εστιάσετε σε σημεία που είναι ρεαλιστικό να αναδιοργανωθούν. Ένας εύκολος τρόπος για να μην μπείτε στον πειρασμό του καταναλωτισμού, είναι να ξεκινήσετε απλά με το να αφαιρέσετε όσα στοιχεία πιστεύετε πως δεν έχουν θέση στο χώρο [και ενδεχομένως να τα μεταφέρετε σε κάποιο άλλο δωμάτιο].


02

#2 Εντοπίστε το κέντρο της προσοχής

Ποιο είναι το πιο κεντρικό στοιχείο του χώρου σας, το σημείο δηλαδή που θέλετε να έλκει όλα τα βλέμματα; Τέτοια στοιχεία συνήθως είναι το τζάκι, ένας πίνακας ζωγραφικής ή έργο τέχνης, μια όμορφη θέα ή ακόμα κι ένα εντυπωσιακό έπιπλο. Μόλις εντοπίσετε το δικό σας κεντρικό σημείο, σιγουρευτείτε ότι κάνει όντως ξεκάθαρη την παρουσία του στο χώρο και δεν “χάνεται” από τα πολλά διακοσμητικά. Στη δεύτερη περίπτωση, προσπαθήστε να αφαιρέσετε στοιχεία [πάνω και γύρω του] που το κρύβουν και, κατ’ επέκταση, δεν του επιτρέπουν να αναδειχθεί.


03

#3 Εξετάστε τη ροή

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν το καθιστικό σας έχει τη σωστή ροή, είναι να κινηθείτε γρήγορα μέσα στο χώρο. Αν έρθετε αντιμέτωποι με εμπόδια ή… σκοντάψετε κάπου, τροποποιήστε τη διάταξη των επίπλων, ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση.


04

#4 Εμπνευστείτε

“Κι όμως, κάτι λείπει”.  Αν νιώθετε πως ο χώρος σας δημιουργεί αυτή την αίσθηση, είναι πιθανότατα γιατί λείπει το προσωπικό σας στοιχείο, που θα τον κάνει πιο “ζεστό” και θα σας εκφράζει. Ανατρέξτε σε αγαπημένες φωτογραφίες ή εντάξτε μέσα στο καθιστικό μια πινελιά με το αγαπημένο σας χρώμα, διακοσμητικό ή μοτίβο – οτιδήποτε εκφράζει εσάς.


05

#5 Ελέγξτε το χρώμα

Ήρθε η στιγμή που θα πρέπει να δείτε το καθιστικό σας συνολικά, και να σκεφτείτε αν υπάρχει χρωματική αρμονία. Αν υπάρχουν πολλά χρώματα στο χώρο, δοκιμάστε να αφαιρέσετε ορισμένα και αντίστροφα.


06

#6 Δημιουργείστε συμμετρία

Το ανθρώπινο μάτι αγαπάει τη συμμετρία, καθώς είναι το στοιχείο που στέλνει στον εγκέφαλό μας το αίσθημα της ισορροπίας. Για να επιτύχετε αυτή την αίσθηση της αρμονίας, δοκιμάστε να ταιριάξετε αντικείμενα ανά ζεύγη. Ακόμα όμως και αν τα έπιπλά σας δεν το επιτρέπουν, δοκιμάστε να κάνετε το ανάλογο τρικ με τα μαξιλάρια του καναπέ.


07

#7 Δείτε τις αποστάσεις

Μήπως ορισμένα έπιπλα βρίσκονται πολύ μακριά μεταξύ τους; Καθήστε, κινηθείτε, ζήστε μέσα στο χώρο και μελετήστε την αίσθηση άνεσης που προσφέρει. Είναι σημαντικό η διάταξη των επίπλων σας να διευκολύνει τόσο εσάς όσο και τους καλεσμένους σας. Οπότε, επανεξετάστε τις αποστάσεις ανάμεσα στους καναπέδες ή ανάμεσα στον καναπέ και στο coffee table σας.


08

#8 Δημιουργείστε ατμόσφαιρα

Ένας χώρος με πολλές εστίες φωτισμού [και εδώ μιλάμε για τοπικό φωτισμό, άρα και για χαμηλότερα watt] είναι πάντα πιο ατμοσφαιρικός. Ιδιαίτερα σ’ ένα χώρο όπως είναι το καθιστικό, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε τουλάχιστον 3 πηγές φωτισμού [συνδυάστε επιτραπέζια και επιδαπέδια φωτιστικά και ενισχύστε το συνολικό αποτέλεσμα με κεριά], σε διαφορετικά σημεία του χώρου, ώστε το φως να διαχέεται παντού και να είναι απαλό.


09

#9 Προβλέψτε ακόμα μία θέση

Δεδομένου ότι προετοιμάζουμε και οργανώνουμε το καθιστικό μας για τις γιορτές, είναι απαραίτητο να είμαστε προετοιμασμένοι για επιπλέον επισκέπτες. Σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να ανταποκριθείτε σε μια ανάλογη περίσταση. Προβλέψτε λοιπόν, ότι σε περίπτωση που χρειαστεί, θα χρησιμοποιήσετε μια πολυθρόνα, μια καρέκλα, 2 stools ή ακόμα και μεγάλα μαξιλάρια, που θα ρίξετε στο δάπεδο, ώστε να δημιουργήσετε επιπλέον θέσεις.


10

#10 Η τελειότητα κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ήδη αν έχετε φτάσει μέχρι το βήμα 9, έχετε κάνει πολύ δρόμο και σας αξίζουν συγχαρητήρια. Το μόνο που απομένει πλέον για να ολοκληρωθεί το καθιστικό σας, είναι να εστιάσετε στις λεπτομέρειες. Φρέσκα λουλούδια σε όμορφα βάζα, επιλεγμένα βιβλία τοποθετημένα με προσεγμένο τρόπο, ένας δίσκος με σερβίτσιο για το τσάι ή τον καφέ σας, μαξιάρια ή ριχτάρια με απαλές υφές θα κάνουν ακόμα πιο αισθητή την ατμοσφαιρικότητά του χώρου σας.

posted by Elix Design Studio

One thought on “Προετοιμάστε το σπίτι σας για τις γιορτές σε 10 βήματα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s