Πώς να επιλέξετε το σωστό χαλί για κάθε δωμάτιο

00

Το βασικό χαρακτηριστικό ενός χαλιού είναι ότι οριοθετεί το χώρο όπου βρίσκεται. Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε χαλιά για το σπίτι σας, είναι σκόπιμο να εξετάσετε την επιφάνεια του δαπέδου που θα καλύψουν, την τοποθέτησή τους σε σχέση με τα έπιπλα, καθώς και το συνδυασμό τους με το ύφος του κάθε χώρου. Ένας εύκολος τρόπος είναι, πριν πάτε για ψώνια, να “σημαδέψετε” στο δάπεδο τις διαστάσεις του χαλιού που χρειάζεστε με τη χρήση κολλητικής ταινίας.

Το μέγεθος του χαλιού που επιλέγετε αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την αίσθηση που δημιουργεί ο κάθε χώρος. Σας δίνουμε τις κατάλληλες συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή.

01_02

Σε περίπτωση που το καθιστικό σας βρίσκεται σε ενιαίο χώρο, το χαλί που θα επιλέξετε θα σας βοηθήσει να διαφοροποιήσετε οπτικά τον κύριο χώρο του καθιστικού. Προτιμήστε μια απόχρωση που θα συμβαδίζει με τον υπόλοιπο χώρο. Αν το καθιστικό σας είναι μικρών ή μεσαίων διαστάσεων, το πίσω μέρος των επίπλων δεν χρειάζεται να “πατάει” πάνω στο χαλί.


03

Αν πάλι ανήκετε στους τυχερούς, που διαθέτουν άφθονο χώρο στο καθιστικό, επιλέξτε ένα χαλί μεγάλων διαστάσεων, που θα δημιουργήσει επιπλεόν χώρο για να κινείστε περιμετρικά, δίνοντας παράλληλα την αίσθηση μεγαλύτερης άνεσης του χώρου.


04

Αν το καθιστικό σας αναπτύσσεται σε στενόμακρο χώρο, επιλέξτε ένα χαλί που θα τοποθετήσετε κατά μήκος του κύριου καναπέ, ώστε να “υπογραμμίσετε” οπτικά το πλάτος του χώρου.


05b

Για το χώρο της τραπεζαρίας, είναι σημαντικό να θυμάστε πως το χαλί θα πρέπει να τελειώνει έτσι ώστε, όταν κάθεται ένας καλεσμένος στην καρέκλα, να παραμένει εντός της επιφάνειάς του.


06_02

Σε στρογγυλές τραπεζαρίες, ταιριάζουν εξαιρετικά τα στρογγυλά χαλιά, καθώς αναδεικνύουν την ιδιαίτερη διάταξη και γεωμετρία τους.


07_02

Τα μεγάλα χαλιά προσδίδουν ιδιαίτερη κομψότητα και στο υπνοδωμάτιο. Για να υπολογίσετε το μέγεθος που θα χρειαστείτε, θα πρέπει να μετρήσετε την επιφάνεια που ορίζεται από το ύψος όπου τελειώνουν τα κομοδίνα, ώστε το χαλί να συμπεριλάβει ολόκληρο το υπόλοιπο τμήμα του κρεβατιού [μέχρι το σημείο ασφαλώς που σας επιτρέπει ο χώρος].


08b

Στα παιδικά δωμάτια, ένα στρογγυλό χαλί σε απαλά χρώματα μπορεί άμεσα να αναδειχθεί στο κεντρικό στοιχείο του χώρου.


09

Τέλος, αν θέλετε να αναδείξετε κάποια επιμέρους “γωνιά” μέσα στο σπίτι σας, μπορείτε να επιλέξετε ασύμμετρα χαλιά. Το ιδιαίτερο σχήμα τους, που μοιάζει να “σβήνει” απαλά στα άκρα, θα κάνει το χώρο να μοιάζει “ζεστός” και φιλόξενος.

posted by Elix Design Studio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s